Diskbråck

Förstå konstruktionen av ryggraden: Orsaker, symtom och behandling av diskbråck

Förstå konstruktionen av ryggraden: Orsaker, symtom och behandling av diskbråck
RYGGRADENS KONSTRUKTION

För att förklara vad ett diskbråck är, måste vi först få en bild av hur ryggraden är uppbyggd. Alla är vi medvetna om att den består av kotor av olika storlek som tillsammans utgör hela den pelare - kotpelaren - som gör det möjligt för oss att hålla vår kropp upprätt. Inuti ryggraden finns ryggmärgen där nervimpulser sköter kommunikationen mellan hjärnan och viktiga funktioner i kroppen. Mellan kotorna finns diskar som fungerar som mjukare “kuddar” mellan kotorna. De gör så att kotorna inte slår ihop för hårt, ger stadga åt ryggraden samtidigt som de ger den smidighet som behövs för att vi ska kunna röra oss fritt och ledigt. Diskarna ser också till att ryggmärgsnerverna och spinalnerverna, har ordentligt utrymme.

VAD ÄR DISKBRÅCK?

Det som händer vid ett diskbråck är att en disk blir skadad. Disken består av en mjuk kärna som är innesluten i ett hårdare hölje eller “skal” av brosk. Vid ett diskbråck uppstår först sprickor i höljet, vilket gör att disken börjar bukta ut. Om höljet spricker så börjar den mjuka kärnan att läcka ut och vätska kan bli liggande i spinalkanalen. Det kan påverka exempelvis nerver där och orsaka både smärta och känselbortfall. Väldigt vanligt vid diskbråck i ländryggen är den typ av smärta som vi brukar kalla ischias. Då påverkar den skadade disken ischiasnerven, och besvär känns ut i benet. Det brukar vara föregånget av tidigare ont i ryggen.

VARFÖR UPPSTÅR DISKBRÅCK?

Som så mycket annat orsakas diskbråck av att disken utsätts för en för starkt felaktig påfrestning. Det kan handla om en för stor ansträngning vid ett tillfälle, men också om en längre tids påverkan av återkommande tryck eller rotation. Och vilket också är vanligt spelar åldern en roll när det gäller risken för att drabbas av diskbråck. Det är sällan unga människor som får diskbråck, risken börjar öka från ungefär 40-årsåldern. 

BEHANDLING VID DISKBRÅCK

Hur smärtsamt diskbråck än är, så läker kroppen ofta detta själv. Smärtlindring är ofta ett användbart hjälpmedel. Fysioterapi något som i de flesta fallen är ett bra alternativ för att minska smärta, öka aktivitetsnivån, påskynda återgång till det dagliga livet och förebygga återfall. Ett stort diskbråck kan orsaka så mycket nervpåverkan att det i stort sett inte går att röra sig på grund av den starka smärtan. Då kan det krävas kraftfullare smärtlindring med receptbelagda preparat. Det som kräver omedelbar kontakt med vården är om känseln på insidan av låren blivit nedsatt och/eller det blir svårt att kontrollera urin och avföring. Då kan ryggmärgen ha blivit påverkad och det är viktigt att läkare får undersöka detta och eventuellt fatta beslut om operation. 

Det är viktigt att inte bli sängliggande, men inte heller att utsätta diskbråcket för större påfrestningar innan det har läkt. Att röra på sig och vara försiktigt aktiv är bara bra, inte bara för läkningen, utan även för kroppen i stort. Ibland kan en behandlande läkare besluta om magnetröntgen för att se om några åtgärder, som t.ex. operation, behöver vidtas för att ryggen ska bli återställd, men för de flesta som drabbas av diskbråck så är skadan läkt efter några månader utan ingrepp av något slag.

En sak som kan både lindra smärta och ge stöd och stabilitet vid exempelvis ryggproblem som diskbråck är ryggskydd, som genom att generera stadga och värme verkar lindrande och förebyggande.

Reading next

Förstå och behandla Benhinneinflammation: Orsaker, Symptom och Effektiva Lösningar
Varför uppstår foglossning under graviditeten? Orsaker, smärtlindring och förebyggande åtgärder.

Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.