SKYDDA DINA KNÄN UNDER TRÄNING

SKYDDA DINA KNÄN UNDER TRÄNING

Rehbands knäskydd är anatomiskt formade skydd för dina knän som ger både kompression och värme för att öka din prestationsförmåga och skydda dig från skador. Ditt knä är ett av kroppens mest känsliga områden och det behöver extra stöd under hårda eller långa träningspass så väl som efter en skada. Rx Knee Support har en patenterad anatomisk uppbyggnad och ger större muskelkoordination, ökad stabilitet i lederna och minskar slöseriet med energi.

Rehbands knäskydd är anatomiskt formade skydd för dina knän som ger både kompression och värme för att öka din prestationsförmåga och skydda dig från skador. Ditt knä är ett av kroppens mest känsliga områden och det behöver extra stöd under hårda eller långa träningspass så väl som efter en skada. Rx Knee Support har en patenterad anatomisk uppbyggnad och ger större muskelkoordination, ökad stabilitet i lederna och minskar slöseriet med energi.

"Rehband Rx Knee Support kombinerar de viktiga egenskaperna med stabilitet, kompression och värme. Stabilitet ger en mental och fysisk känsla av säkerhet. Kompression förebygger skador och ökar muskelminnet så att du rör dig rätt. Värme skyddar leder och mjuka vävnader från skador. Tillsammans förbättrar dessa egenskaper din prestation", förklarar Johan Bohlin, Fysioterapeut och Utvecklingschef på Rehband.

 

"Knäskydden har tagits fram för att skydda dina knän när du är skadad, men även för att skydda dig från att bli skadad och få nya skador. Den största användargruppen är personer som skadat knät vid något tillfälle, och som har eller har haft svaga knän och vill undvika att skada sig igen. Ju snabbare du kan börja träna igen efter skadan, desto snabbare kan du återhämta dig. Knäskydd hjälper dig i princip att snabbare bli aktiv igen", förklarar Johan Bohlin, Fysioterapeut och Utvecklingschef på Rehband.

SÅ FUNGERAR SKYDDEN

Knäskydd fungerar genom att ge värme och kompression till knäna. Kompressionen ökar blodflödet och responsen i knät, vilket hjälper dig att utföra mera kontrollerade och stabila rörelser.

En ökad respons betyder att din hjärna tar emot mer information från den del av kroppen som upplever kompressionen, vilket gör dig mera medveten om hur du använder den leden eller kroppsdelen.


"När du använder ett knäskydd kan du utföra bättre rörelser – både när det gäller balans, koordination och muskelaktivitet. Kompression kan hjälpa dig hoppa högre och springa fortare. När du är skadad eller riskerar att skada dig så hjälper knäskyddet dig att återfå kontrollen över ditt knä", säger Johan Bohlin.

Knäskydden har en värmande effekt som snabbare ökar blodflödet och effektivt håller dina knän varma under hela din aktivitet.

"Genom att du använder ett knäskydd, så uppnår du snabbare en idealisk aktivitetstemperatur, så att leden är väl förberedd när du börjar träna. Det är också effektivt efter en aktivitet eftersom knäskyddet gör att temperaturen sänks långsamt. Detta kan jämföras med när du varvar ner" , säger Johan Bohlin.

"Knäskador är mycket vanliga. Om du har svaga knän kan du snabbt upptäcka detta, både när du tränar och vid vardagliga aktiviteter. Knät är en central och känslig led och du kan skada den oavsett om du är mycket aktiv eller inte aktiv alls. Om du rör dig för lite behöver det stöd, om du rör dig för mycket så belastas det för mycket. Det hela är mycket komplicerat. Det är därför som ett av Rehbands huvudfokus har legat på knäskydd och utveckla sådana som verkligen stödjer användaren; därför att det är så många människor som behöver det", säger Johan Bohlin.

 

BYGGT PÅ ETT UNIKT PATENT

Uppbyggnaden av Rehband Rx Knee Support bygger på ett unikt patent som säkrar dess anatomiska passform. Formen gör att produkten kan följa kroppens rörelser vilket säkerställer att den sitter kvar under träningspasset. Detta skapar en kombinerad mental och fysisk ram som ser till att din kropp rör sig mot styrka istället för skador. Knäskyddet gör även så att du utför dina rörelser på ett mera kontrollerat och säkert sätt.

"För tio år sedan, fick Rehband patent på en ny mönsterkonstruktion, byggd på en anatomisk passform, och vi är de enda som har laglig rätt att använda den. Om du tittar inuti ett Rehband knäskydd kan du se den riktiga konturen av ett ben, inte bara en vinklad tub. Den här anatomiska formen gör att kompressionen blir mycket jämnare över hela knät, vilket därmed ger bättre effekt och funktion", säger Johan Bohlin.

Rehband Rx Knee Support klassas som en medicinteknisk produkt, och bygger på Rehbands långa medicinska bakgrund. Vid Rehbands R&D center i Norrköping, har alla Rehbands produkter utvecklats och tagits fram i nära samarbete med kvalificerad sjukvårdspersonal, idrottare och klubbar. Teamet består bland annat av fysioterapeuter och textilingenjörer.

"När vi utvecklar knäskydd tittar vi på de vetenskapliga undersökningar och den forskning som finns tillgänglig. Knäskyddet klassas som en medicinteknisk produkt och har vetenskapligt underlag. Under utvecklingsprocessen går vi igenom riskanalys, toxicitetstestning och fysiska spår. Våra knäskydd är kontrollerade av läkemedelsverket i samtliga europeiska länder där vi säljs, för att säkerställa att det kan klassas som medicinsk utrustning" förklarar Johan Bohlin.

Knäskydden är tillverkade i neopren, ett material med olika hårdhetsgrader och som är både elastiskt och stabilt. Alla knäskydd och material testas både i vårt laboratorium och i nära samarbete med idrottare för att säkerställa att knäskydden levererar effekterna som utlovats. Materialet är av hög kvalité och håller i många år. 

ANVÄNDARGRUPPER OCH RISKGRUPPER

Knäskydd kan användas av alla idrottare, som utövar en sport på vilken nivå som helst, för att förbättra prestationen och förhindra skador.

"Idag har vissa sporter en starkare tradition när det kommer till att använda knäskydd, som tyngdlyftare och Cross Fit-atleter, men intresset växer även inom andra sporter och fysiska aktiviteter. Knäskydd handlar mer om att ta hand om din kropp, förhindra skador och återhämta sig från skador, än de är byggda för att rikta sig till en specifik sport. Alla kan råka ut för en knäskada", säger Johan Bohlin.

I vissa riskgrupper är det dock extra viktigt att använda knäskydd för ökat skydd. 

"En 13-årig flicka som spelar handboll befinner sig i en mycket känslig situation eftersom knäna utsätts för mycket påfrestning under en period när flickan dessutom växer. Knäskydden kan hjälpa handbollsspelaren träna mer effektivt och bli starkare i benen på ett säkrare sätt", säger Johan och fortsätter: 

"Det samma gäller långdistanslöpare, särskilt de som springer i terräng. De löper stor risk att trampa fel, särskilt mot slutet av löpningen eller tävlingen när man är tröttare och balansen och koordinationen är sämre. Ett knäskydd kan hjälpa till med att förhindra att man trampar fel, och hjälper användaren att återfå kontrollen över knärörelsen även när hen börjar bli trött."

Johan Bohlin förklarar att man kan använda knäskydden så länge man behöver. Ju längre en idrottare använder dem, desto bättre och mer kontrollerade blir knärörelserna. Tidigare påstods det att om man använde knäskydd och annan skyddsutrustning för mycket, kunde detta hindra musklerna från att aktiveras. Numera har forskning visat att knäskydden istället hjälper musklerna att bli starkare eftersom rörelserna är mera kontrollerade och stabila.

 

VÄLJ RÄTT SKYDD FÖR DITT KNÄ

Rehbands knäskydd finns i tjocklekarna 3mm, 5mm och 7mm.
För att läsa mer om de olika storlekarna, läs vår artikel: Så väljer du rätt knäskydd: 3mm, 5mm eller 7mm

Reading next

Optimera prestationen och förebygg skador med Rehbands anatomiskt formade knäskydd
9 TRÄNINGSÖVNINGAR SOM BYGGER EN OSTOPPBAR ÖVERKROPP

Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.